Complimenten ontvangen

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Hoe reageer jij wanneer iemand jou een compliment geeft? Kan jij het aannemen en beantwoorden met een trotse dank je wel? Of krijg je een rood kleurtje en wuif je het weg?

We weten volgens mij allemaal wel hoe leuk het is om iemand een oprecht compliment te geven. Of dat nu om het uiterlijk gaat of dat je iemands prestaties of kookkunsten roemt. Het is tof om iemand dat plezier en trotse gevoel te geven. Maar alleen wanneer je het meent natuurlijk.

Heb je het tegen mij?
Waarom is het andersom een stuk lastiger om een compliment te ontvangen? Waarschijnlijk komt het door een stuk onzekerheid en de bewustwording dat je op dat moment door iemand wordt gezien. En als anderen het om je heen ook horen, kijkt nu dan iedereen naar je?!

Het kan ook heel goed te maken hebben met hoe jij naar jezelf kijkt. Ben je positief ingesteld over jezelf of kun je nogal eens negatieve gedachten hebben over jouw uiterlijk of jouw waarde? Wanneer je die negatieve klanken vaker hoort is het best vreemd om iets positiefs te horen. De oprechtheid van het compliment trek je snel in twijfel of je wuift het weg.

Jouw zelfbeeld
Wanneer je positiever over jezelf denkt ben je beter bewust van wat jouw sterke en mindere kanten zijn. Je doet graag waar je goed in bent, of verbetert kanten waar je minder in bent, en op de prestaties die daar uit komen mag je trots zijn! Een compliment aannemen gaat dan ook een stuk gemakkelijker, omdat je zelf ook weet dat jij er in het geheel mag zijn.

Positieve affirmatie
Maar eerst moet die bewustwording nog komen. Iets wat mij sterk geholpen heeft is het achterhalen wat mijn negatieve stem zegt over mij en waarom ik dit tegen mijzelf zeg. Koppel het los van jezelf en ga er tegen in. Doe dat door het om te draaien naar iets positiefs, ik noem het positieve affirmaties. Kies een top 3 uit deze positieve affirmaties die het beste resoneren met jou en zeg dit hardop. Oefen hier op om dit hardop uit te spreken. Of dit in de spiegel is, in de auto of ’s ochtends in bed vlak voordat je opstaat, dat maakt niet uit. Doe wat prettig voelt voor jou. Uiteindelijk nemen deze gedachten de plek in van de negatieve gedachten.

Ik zal je een van mijn affirmaties vertellen, zodat  je er een beeld bij kunt vormen: Mijn ideeën en mening zijn waardevol. Ik had heel lang een negatief zelfbeeld en moeite met het laten horen en zien van mezelf. Ik merk nu dat wanneer ik in een situatie zit die ik lastig vind (ik moet bijvoorbeeld een telefoontje plegen waar ik tegen op zie of ik ga naar een netwerkbijeenkomst met een hoop nieuwe mensen) dat ik de positieve affirmaties in mijn gedachten herhaal waardoor ik een oppepper krijg en er zelfverzekerder in stap. Eenmaal in deze mindset ben ik veel positiever ingesteld, dit straal ik dan uit en kan het daardoor ook terug ontvangen van anderen.

Merk jij dat positieve affirmatie voor jou werkt? En lukt het jou om complimentjes te ontvangen?

 

Liefs, Esther[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Meer leesvoer