Het oordeel voorbij

Ik heb geen foto’s van mezelf, denk je echt dat iemand mijn foto zou willen hebben?
Ik ga toch geen foto van mezelf aan de muur hangen, wat zullen anderen daarvan denken?
Ik plaats geen foto’s van mezelf op social media, dat is een beetje narcistisch, vind je niet?

Wat herken jij in deze uitspraken?

Angst voor het oordeel van anderen.

Ik lees de angst voor het oordeel van anderen. Woorden van een ander die jij je eigen hebt gemaakt. Ons zelfbeeld wordt beïnvloed door de informatie die we krijgen uit de buitenwereld en door onze herinneringen. Andersom geldt ook: ons zelfbeeld beïnvloedt hoe we informatie verwerken en dingen herinneren. Oordelen van anderen zijn slechts de belevingswereld van degene die ze uitspreekt, geprojecteerd op jou.

Wat heeft het jou tot dusver opgeleverd om te luisteren naar deze oordelen?

Ik mag kiezen voor mijn eigen geluk.

Ook ik heb er last van, al is het met de jaren minder geworden. Wat voor mij een bevrijdende gedachte is geweest is dat ik mag kiezen voor mijn geluk, wat dit inhoud kan niemand anders voor mij bepalen. Andermans woorden mogen mij er niet van weerhouden om dit geluk zonder gêne achterna te gaan.

Dus wat wil ík? Mijn omgeving past zich wel aan als ik andere keuzes maak dan voorheen, als ik mij meer uitspreek dan eerst, als ik meer van mezelf laat zien dan ze verwachten.

Persoonlijke ontwikkeling

Dat is persoonlijke ontwikkeling. Het gaat niet alleen met ups, er zijn de nodige downs, ook jijzelf moet wennen aan je nieuwe standaard. Maar jij bent wel degene die de eerste stappen moet zetten om voorbij de oordelen van anderen te gaan en in die richting te volharden.

Laten we de uitspraken nog een keer bekijken:

Ik heb geen foto’s van mezelf, denk je echt dat iemand mijn foto zou willen hebben?
– Wil jíj foto’s van jezelf hebben? Wat zou het jou brengen als je eindelijk eens goede foto’s van jezelf hebt?

Ik ga toch geen foto van mezelf aan de muur hangen, wat zullen anderen daarvan denken?
– Wat zou het voor jou betekenen als je een foto van jezelf aan de muur hebt hangen dat je er telkens weer aan herinnert wat voor mooi mens je bent? Ook op de momenten dat je even niet zo lekker in je vel zit.

Ik plaats geen foto’s van mezelf op social media, dat is een beetje narcistisch, vind je niet?
– Waarom zou het narcistisch zijn als je mooie foto’s van jezelf hebt en die graag wilt delen met anderen? Je mag het ook voor jezelf doen, simpelweg om de reden dat je trots bent op wie je bent, en dit laat zien middels een foto. Hoe mooi zou het zijn als meerdere mensen dit gaan doen, omdat ze zien hoe dapper jij bent om vol trots jezelf te laten zien?

Jij creëert je eigen geluk, het helpt als je vol trots achter jezelf gaat staan en je niet langer klein houdt door het oordeel van anderen en jezelf.

Wat is voor jou de eerste stap die je nu kunt zetten om minder aan te trekken van het oordeel van anderen? Let me know, I’m your personal cheerleader!

Meer leesvoer