Veranderen is anders kijken naar dezelfde situatie

3 redenen waarom jouw portret en mental coaching hand in hand gaan.

Coaching op gedragsverandering met fotografie als middel
Portretfotografie is algemeen bekend, maar portretfotografie in combinatie met coaching roept soms wat vraagtekens op. Dit kan ik goed begrijpen, het is geen veel voorkomende manier van coachen of van fotograferen. Er zijn diverse varianten, over het algemeen komt het er op neer dat je fotografeert (jezelf of je omgeving) of gefotografeerd wordt. Het fotograferen en daarna het bekijken en selecteren van de foto’s zijn onderdeel van het coaching proces.

Jouw portret voor een zelfverzekerd gevoel
In mijn geval maak ik foto’s van jou.  Aan de hand van jouw vraagstuk bepalen we hoe we jou in beeld gaan brengen.  De meeste vrouwen die bij mij komen hebben belemmeringen rondom hun eigen persoon, zoals onzekerheden of pijnlijke ervaringen waardoor ze zich niet meer krachtig en zelfverzekerd voelen. Met als gevolg zichzelf tegen te houden op privé of professioneel vlak om hun volledige potentieel te benutten.

Je hoeft niets aan je uiterlijk de veranderen
Geloof je mij als ik zeg dat jouw eigen portret je kan helpen bij het verkrijgen van een beter zelfbeeld? Dat je door jouw foto liefdevoller naar jezelf gaat kijken, ondanks dat je nu heel hard roept dat je niet fotogeniek bent en het je zou verbazen als er één goede foto uit de fotoshoot komt? Je hoeft hiervoor echt niks aan je uiterlijk te veranderen. Niet eerst 10 kilo afvallen of wachten totdat je minder druk bent. Het enige wat jij hoeft te veranderen is jouw kijk op de situatie.

3 redenen waarom portretfotografie en coaching zo goed samen gaan
Ik deel graag een aantal redenen  waarom jouw portret bij uitstek een ideaal hulpmiddel is om een andere kijk op jezelf te ontwikkelen.

  1. Je spiegelbeeld toont een enkelzijdig beeld dat al verankerd zit in je hoofd. Je zoomt in op ieder detail en imperfectie. Naar een portret kun je objectiever en met een afstand kijken, als een soort 3e persoon, waardoor het gemakkelijker wordt de goede eigenschappen die je ziet te benoemen. Dit helpt in het proces om negatieve gedachten over jezelf te verminderen.

  2. Wat je (vaak onbewust) zegt tegen jezelf is van invloed op jouw zelfbeeld en of deze negatief of positief is. Dit zelfbeeld straalt door naar jouw buitenkant. Ben je negatief over jezelf, dan zal het moeilijker voor je zijn om op positieve wijze letterlijk naar jezelf te kijken. In de spiegel, op foto’s en op video. Ben je positief over jezelf en voel je je dus goed van binnen, ook dit straal je uit. Maar in dit geval zul je eerder tegen je spiegelbeeld zeggen dat het er goed uitziet en er mag zijn. Je innerlijk en uiterlijk zijn dus een afspiegeling van elkaar, ze gaan hand in hand. Het coachings proces helpt je om de afspiegeling (innerlijk) aan te passen zonder de weerspiegeling te veranderen (uiterlijk). Jouw portret is daarbij een fantastische bevestiging van het besef dat de vrouw die je wilt zijn allang in je zit.

  3. Wanneer je al een tijd met belemmerende overtuigingen in je hoofd rondloopt kan het lastig zijn hier woorden aan te geven. Het is zo gewoon geworden voor je en je ervaart het mogelijk niet direct als een probleem. Fotografie is een goed hulpmiddel om het gesprek op gang te brengen. Je kent de volgende uitspraak vast wel: een foto zegt meer dan 1000 woorden. Hiermee wordt het verhaal bedoeld dat in een foto schuilt. Wanneer je een foto ziet interpreteer en reageer je er automatisch op vanuit jouw belevingswereld. Zo wordt het gemakkelijker om toch jouw belemmering onder woorden te brengen. Stukje bij beetje vallen de puzzelstukjes in elkaar wat tot bewustwording en nieuwe inzichten leidt.


Hoe kijk jij naar jezelf op foto’s? Heb je al een mooi portret van jezelf dat met veel trots groot aan de muur hangt?

Meer leesvoer