Wat is schoonheid?

Van Dale zegt:
Betekenis ‘schoonheid’:
schoon·heid (de; v)1de eigenschap mooi te zijn2(meervoud: schoonheden) iets moois: zij is een schoonheid!

Schoonheid is volgens van Dale een eigenschap.
Een eigenschap is een verschijnsel dat typisch is voor een bepaalde persoon, voorwerp of zaak.

Een kwaliteit kun je het wel noemen. Ik voel me wat vreemd bij deze betekenis. Wie bepaalt wat mooi is? Zijn dat schoonheidsidealen die een cultuur of maatschappij ons oplegt? Ik denk dat dit ermee wordt bedoeld, wat ik erg jammer vind.

Je schaadt hiermee een grote groep mensen, die zullen proberen te voldoen aan deze idealen. Een onrealistisch streven. Terwijl iedereen een eigen schoonheid met zich mee draagt.

Dit is niet enkel de uiterlijke schoonheid waar van Dale het over heeft. Het zijn de karaktereigenschappen, de ziel, de wijsheid, de goedheid, de liefde die een persoon in zich heeft dat hem of haar mooi maakt. Dit is niet in een bepaald uiterlijk te vangen of te omschrijven.

Wanneer je begrijpt dat een uiterlijk schoonheidsideaal slechts een perceptie is, en dat je niet meer nodig hebt dan de schoonheid die je al bij je draagt, kun je op een ander niveau van jezelf gaan houden.

Niet jezelf vergelijken met andere mensen, niet jezelf naar beneden praten. In de spiegel kunnen kijken en positieve dingen benoemen in plaats van negatieve. En verder kijken dan het fysieke, wat maakt jou ‘jou’?
Dat is schoonheid.

Meer leesvoer